Organisatie Tennis

ORGANISATIE
Een standaard gymzaal in het Voortgezet Onderwijs heeft een afmeting van 12 meter breed en 21 meter lang. De meest gebruikte organisatie om dan te gaan tennissen is die, waarbij er een net wordt gespannen in de lengte van de zaal (en vaak kranten als mikpunt en een rode bal). De leerlingen spelen dan in de breedte richting (er zijn ook zalen waarbij een dubbel lengte-net ook haalbaar is). Er kunnen dan 3 meter brede veldjes worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld vrij eenvoudig door met schilderstape (tijdelijke) belijning aan te brengen. In deze situatie kunnen er dan 6 tot 7 veldjes worden gecreëerd en dus kunnen er 12 tot 14 kinderen bijvoorbeeld een enkelspel spelen. Hoewel dit vaak de meest voor de hand liggende oplossing lijkt, willen we toch ook andere mogelijkheden aangeven, omdat hierdoor het aantal actieve leerlingen in een les kan stijgen.

1. Combineren met andere activiteiten die minder plaats in nemen. Voorbeeld; tafeltennistafels nemen relatief weinig ruimte in. Op de plaats van 2 veldjes kunnen, minimaal, 2 tafels staan. Daarop kunnen dan 8 leerlingen (dubbelspel) tafeltennissen. Nog gunstiger wordt het als deze tafels op de gang dan wel in de kleedkamers kunnen staan. Omdat tafeltennis relatief veilig is, kan het meestal geen kwaad als er leerlingen net buiten zicht zelfstandig spelen.

2. Het laten spelen van dubbelspel i.p.v. enkelspel. Een veldje van ca. 4, 5 meter breed volstaat om een dubbelspel te spelen. Dit betekent dat je 5 veldjes kunt aanleggen wanneer je er voor zou kiezen om alleen te dubbelen en dat er dan in totaal 6 tot 8 kinderen meer actief zijn in verhouding tot alleen enkelspel. Andere optie is om dubbelspelwedstrijdveldjes te combineren met smallere veldjes waarop oefen(spel) vormen worden gebruikt.

3. Zowel in de lengte – als breedte richting van de zaal, werken met verschillende racketspel onderdelen die andere speelruimten vragen.

4. Het werken met een stroomvormen, waarbij kinderen achter hun bal aan moeten lopen naar bijvoorbeeld de andere kant van het net of het net moeten aantikken. Ook wel bekend als “rond het net”. Gehele klas kan meedoen bij 5 groepen van 6.
Op 1 (of 2) veld(en) een ‘rond het net record’ proberen neer te zetten en op de andere 6 (of 5) velden 1 tegen 1 laten spelen, geeft ook meer actieve leerlingen.

5. Het verzorgen van andere rollen, voor meer info over andere rollen klik hier (scheidsrechter, teller, coach etc.).

Direct aan de slag